Corvus Corax Dodano: 2007-03-03 10:37
Swietna Niemiecka kapela, graja folk folk metal german gothic medieval medieval folk mittelalter.
mam ich wszystkie plytki i na zadnej jeszcze sie nie zawiodlem :)
kapela na koncertach robi bardzo dobry klimacik :) dobra muzyka i strojami
szkoda tylko ze nigdy mi sie nie udalo na zaden koncert dotrzec.
tutaj macie link z opisem kapeli
http://en.wikipedia.org/wiki/Corvus_Corax_(band)
strona domowa
http://www.corvuscorax.de/

jak znacie cos podobnego do tej kapeli :) prosil bym o napisanie :) i prosil bym o wypowiedz osoby ktore slyszaly juz ich utwory 
2016 rok o matko zapomnialem ze tu konto mialem :D przeobrazilem sie w poczwarke muhaahahhaahhaha
Dodano: 2007-03-03 11:28
swego czasu organizatorzy castle party zastaniawiali się nad zaproszeniem ich na tegoroczną edycję... i odżałować nie mogę, że nic z tego... 
life * is a state * of mind
Dodano: 2007-03-03 12:06
Bardzo ciesze sie ze pojawil sie tutaj sie Corvus Corax. Od lat jestem fanem grupy.
W pierwszym numerze poznanskiego pisma Apostazja ukazal sie moj artykul o Corvus Corax. Opisalem tam historie kapeli oraz zrecenzowalem wszystkie plyty ktore wyszly do czasu wydania tamtego numeru (to byl rok 2001 chyba). Polecam:)
Tez mam ich dyskografie, za ciezki szmal sciagalem plyty CD z Niemiec :)
Poniewaz razem z Krax gramy na dudach (odmiana wielkopolska), to jest zespol w pewnym sensie dla nas podstawowy i kultowy.
Cos podobnego do CC? Sa setki takich zespolow. To jest gatunek, ktory w Niemczech po prostu nazywa sie mittelaltermusik. Znajdziesz kopy takich grup, poczawszy od znanego nawet na tym forum In Extremo, poprzez Finisterre, Subway to Sally, Morgenstern, Spilwut, Medieval Baebes, itd itd. Osobiscie goraco polecam Estampie oraz ich poboczny projekt Qntal (ten juz z elektronika). Tych zespolow jest coraz wiecej, duzo jest lokalnych. Mam zaprzyjazniony sklep muzyczny w Niemczech (prowadzi go znajomy dudziarz), i w tym sklepiku sprzedaja tylko nagrania mittelalter.
Kolesie z Corvus Corax maja poboczny projekt o nazwie Tanzwut, tez niezly.
Niemcy uwielbiaja te muze.
Zawsze na WaveGotikTreffen jest scena tych grup.
http://www.mittelaltermusik.de/
Znajdz tez sobie, moze jeszcze ktos sprzedaje, takie skladankj z serii Miroque. To sa przekrojowe plytki (chyba 13 tomow), pozwola Ci sie zorientowac jakich kapeli szukac. Bo plytki z muzyka mittelalter nie sa tanie
pozdr
Dodano: 2007-03-03 12:15
RuczajDJ dzieki za info
zaraz oblukam itp. ja raczej nie bede kupowac :) a sciagac
Edit 1:
In Extremo - wlasnie przesluchalem przelotnie kilka albumow tej kapeli .... wszystko ok itp. ale wokal
mnie zabija
2016 rok o matko zapomnialem ze tu konto mialem :D przeobrazilem sie w poczwarke muhaahahhaahhaha
Dodano: 2007-03-03 12:59
o tak, bo wokal in extremo jest morderczy... ale jak dla mnie w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu
inne podobne? wymienione przez ruczajdj subway to sally, a od siebie dołożę jeszcze saltatio mortis, faun i cultus ferox. no i mediæval bæbes, choć to już nieco inny, 'lżejszy' klimat
qntal? również goraco polecam! bogaty w elektronike co prawda, ale to nie ujmuje mu magii
a skoro qntal, to i helium vola.
Dodano: 2007-03-03 13:18
wokal wcale nie jest morderczy jak dlamnie lajtowy, mi raczej chodzi o to ze spiewaja zaduzo po niemiecku, a ja po prostu nie znosze go ( zaduzo powiedziane :D ) i mowiac o tym cos podobnego do CC :D to wole sama muzyke tak jak w nim jest bo tam zadko kiedy spiewaja :)
Dodano: 2007-03-04 06:48
Podpinam się pod fanów tej kapeli barrrrrrdzo lubię, szczególnie za to, że nie spotkałam się jeszcze z innym zespołem , który grałby podobnie :).
Ale nie mam odczuć jakoby wokal był morderczy 
Facet z moich marzeń pieści tak, że przestałam szukać ziemskich kochanków. ;D
Dodano: 2007-03-04 11:52
Znam lubie.
A tak mi sie przypomnialo, recenzowalem ostatnia plyte Subway to Sally "Nord Nord Ost" i nie podobało mi sie, Nie bylem dla nich zbyt mily . To znaczy chyba ostatnia, nie wiem czy potem cos wydali
To nie moje są słowa, to legenda ludowa.
Dodano: 2007-03-04 20:45
| vifon napisał(a): |
RuczajDJ dzieki za info zaraz oblukam itp. ja raczej nie bede kupowac :) a sciagac
Edit 1: In Extremo - wlasnie przesluchalem przelotnie kilka albumow tej kapeli .... wszystko ok itp. ale wokal mnie zabija |
No tylko jak bedziesz sciagac te piraty, to pomysl sobie ze kapela nie sprzeda plyt i zamkna biznes i nie bedziesz mial za jakis czas co sciagac :) Wiesz, ile kosztuja dudy? A potem ich utrzymanie (miech, wymiana zawora, stroiki itd)? :) :)
No dobra, wracajac do tematu: masz sluszne wrazenie, poniewaz facet z InExtremo nie potrafi spiewac, on nawet nie probuje modelowac glosu. Jest to wokalnie taka sama ohyda jak Rammstein. O ile w takim rzygu jak wspomniany Rammstein to nawet pasuje, to przy muzyce sredniowiecznej i renesansowej to zbrodnia.
Muzyka sredniowieczna/renesansowa/dworska ma wypracowane unikatowe skale, linie melodyczne sa cyzelowane i wypieszczone. Przy tym wokal goscia z In Extremo to tak jak prymityw z siekiera :)
Dlatego polecam Estampie i ich klon o nazwie Qntal. Qntal ma troche elektroniki, ale wiekszosc kawalkow na jedno kopyto. Estampie nie ma nic elektroniki, to jest rasowa muzyka sredniowiecza grana na tradycyjnych instrumentach. Estampie jest bardziej urozmaicone niz Qntal.
W obu projektach spiewa ta sama wokalistka.
Jest wiele takich zespolow, jeszcze raz: poszukaj sobie mittelalter musik.
pozdr
Dodano: 2007-03-05 09:56
hah no moje 1 odczucie to bylo ja kbyym sluchal Rammstein tylko w inej oprawie muzycznej ^_^
Estampie - przesluchalem ten album Crusaders - In Nomine Domini i bardzo mi sie podoba :) zwlaszcza intro, jestem do teraz pod wrazeniem ^_^
Qntal - kawalek Ôwî, Tristan i Gottinne z plyty Qntal 3 - szok rano jak wlaczylem to przez 1h tylko te 2 kawalki lecialy ^_^, elektroniki az tak duzo nie ma co dzieki temu moim zdaniem nie traciu uroku :d albo urok moze na tym polega :d
przeszukując siec natrafilem na adaro - minnenspiel- ciekawa kapela, muzyka na plycie jest bardzo roznorodna , przy jednym utworku myslalem ze wyrwali to z jakiegos openingu Anime :)
ps. co do sciagania piratow wiemy jak jest w rzeczywistości ;d jak by piractwo tak bardzo szkodzilo dawno by sie tym pozadnie zajeli :)
Dodano: 2007-03-05 10:21
Sprobuj tego:
http://www.miroque.de/
Dla Ciebie to powinny byc plyty numer 1, zorientujesz sie w gatunku, uslyszysz kogo na co stac, znajdziesz swoje ulubione typy itd :)
Dodano: 2007-03-05 11:44
| vifon napisał(a): |
kapela na koncertach robi bardzo dobry klimacik Smile dobra muzyka i strojami ![]() |
Od lat słucham i lubię tą kapelę, ale jedna rzecz jest dla mnie nie do przełknięcia - ich sceniczny "image". Wyglądają jak niemiecki odpowiednik piratów z karaibów. Ich zdjęcia zawsze mnie rozbawiają. Zdecydowanie wolę ich słuchać niż oglądać.
Dodano: 2007-03-05 14:02
| RuczajDJ napisał(a): |
| Sprobuj tego:
http://www.miroque.de/ Dla Ciebie to powinny byc plyty numer 1, zorientujesz sie w gatunku, uslyszysz kogo na co stac, znajdziesz swoje ulubione typy itd :) |
dzieki :) powiem szczerze ze mam problem ze znalezieniem :D na emule po 5 zrodel :D mam nadzieje ze szybko zamiesci to na moim dysku :)
Dodano: 2007-03-05 22:23
I tak dobrze,że jest cokolwiek,bo rzadko się zdarza coś znaleść. Ta seria jest na szczęśćie w miarę rozpowszechniona :)
Dodano: 2007-03-05 22:29
nom :) widze ze te plytki to skladanki
wiec oby tam bylo duzo fajnej muzyki 
Dodano: 2007-03-05 22:33 Zmieniono: 2007-03-05 22:51
Ach, no tak składanki. Dla Ruczaja to pewnie jasne jak słońce było, więc nie pisał... :D
Są fajne, bo można zrobić przegląd i mniej więcej się zorientować w kapelach.
Dodano: 2007-03-05 22:46
nom :) tez czekam kiedy beda juz na dysku ^^ moza do konca tygodnia sie uda 
Dodano: 2007-03-25 00:27
Corvus Corax świetny jest. Bardzo podobnie grają (prawie jak klon
Cultus Ferox, jednak melodie mają dużo słabsze. Ponadto w obu kapelach gra jeden i ten sam gość, ale nie pamiętam który. Dociekliwy na pewno jednak do tego dojdzie 
Dodano: 2007-03-25 01:44
Nie tylko grają podobnie, ale wyglądają jakby byli odbici na ksero. Z tym tylko, że to raczej Cultus Ferox jest klonem Corvus Corax, bo zespolik istnieje od 2002r, a CC od 1989r.
Pan przedstawiający się jako Der heilige St. Brandanarius był członkiem Corvus Corax w latach 1992-2002, grał również z zespołem Spilwut i jest współzałożycielem Tanzwut. Pan Donar von Avignon również udzielał się w CC, a pan Strahl der Animator był tam perkusistą.
Navija ciekawe to Twoje spostrzeżenie na temat melodii, bo obie formacje, jako przedstawiciele mittelaltermusik, wykorzystują i przetwarzają głównie melodie średniowieczne, więc chyba raczej można mówić o sposobie ich przetwarzania i wykonywania, ewentualnie dobierania, a nie o samych melodiach...
Dodano: 2007-04-06 13:06
Corvus Corax...jak najbardziej. To było moje, zdaje się, pierwsze zetknięcie (po długich i wtedy jeszcze osamotnionych poszukiwaniach...long time ago) z tym kierunkiem muzycznym. Nie wiedzieć czemu, wieki średnie i to co z nimi związane działa na mnie jak waleriana na moje koty.
Co do innych zespołów pokrewnych, to poza już wymienionymi mogłabym polecić Ordo Funebris z żeńskim wokalem. Bardzo miłe dla ucha (przynajmniej mojego).
Podobnie jak LadyWitch przykro mi, że nie zagrają w tym roku na CP. Może zatem w przyszłym roku ? :)
"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]
Dodano: 2007-04-06 13:45
| nomay napisał(a): |
| Co do innych zespołów pokrewnych, to poza już wymienionymi mogłabym polecić Ordo Funebris z żeńskim wokalem. Bardzo miłe dla ucha (przynajmniej mojego) |
nad tym pokrewieństwem mozna by sie głębiej zastanowić, ale pod rekomendacją podpisuję się wszystkimi kończynami ^^
Dodano: 2007-04-06 14:19
Hmmm...no nie wiem jak dla innych, ale dla mnie, podobieństwo pomiędzy wspomnianymi Helium Vola czy Qntal a Ordo Funebris jest zdecydowanie słyszalne 
"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]
Dodano: 2007-04-06 17:48
a skoro już mowa o klimatach typu ordo funebris, gorąco polecam trobar de morte czy the moon and the nightspirit 
Dodano: 2007-04-12 00:49
No mi bliżej do skojarzeń LadyWitch, chociaż ja bym te wymienione zespoły pogrupowała jeszcze inaczej.
Trobar de Morte i The Moon and the Nightspirit to dla mnie takie klasyczne fantasymedievale - poprawne, zgrabnie nawiązujące do średniowiecza, miłe.
Ordo Funebris zdecydowanie bardziej pachnie mi darkwavem.
A Qntal i Helium Vola,to jeszcze inna bajka, ze względu na znaczną ilość elektroniki.
Dodano: 2007-04-17 13:47
| nomay napisał(a): |
| Nie wiedzieć czemu, wieki średnie i to co z nimi związane działa na mnie jak waleriana na moje koty.
:) |
Co za trafne określenie. NIe ujęłabym w przypadku swojej osoby, bardziej pasującego.
Co do CC - rewelacja, jedna z pierwszych moich muzycznych miłości związanych z mittelalter musik. :D
Swego czasu robiłam audycje o muzyce folkowej, średniowiecznej i takim "tworze" ostatnich lat - electro-folku.
Cudowne klimaty, niepowtarzalne.
Szkoda, że nie zagrają na CP, pojechałabym tam wyłacznie dla nich - tworzą niesamowity klimat na koncertach, porywają tłum do niemal dzikiej zabawy
I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it.